RAMAZAN AYINDA BESLENME TAVSİYELERİ

 Ramazan’da iftar ve sahur arasındaki sürenin uzun olması sebebiyle beslenme büyük önem taşımaktadır.

Yeterli ve dengeli beslenmenin devamının sağlanması için mutlaka sahura kalkılmalıdır.

Sahur, erken yapılan yoğunlaştırılmış bir kahvaltı gibi düşünülmelidir.

Mideden geçiş süresi uzun olan ve bağırsakların çalışmasını sağlayan kaliteli yağ ile protein tüketimi gün içerisinde tokluk hissi açısından kilit noktadır.

Bu öğünde az tuzlu peynirler, yumurta, süt, yoğurt, çiğ kuruyemişler, zeytinyağı, tahin, tam tahıllı ekmekler ve az şekerli meyveler tercih edilmelidir.

Sahurda su tüketimi ihmal edilmemelidir. Havaların sıcak ve nemli olması sebebiyle yaşanan sıvı kaybı baş ağrısı, migren atakları, bayılma gibi  problemlere yol açabilir.

Sahurda aşırı tuzlu, şeker ve şeker içeren besin  tüketimi gün içerisinde su ihtiyacını arttırması sebebiyle tüketilmemelidir. Vücuttan sıvı atımını arttırdığı için sahurda demli çay ve kahve içilmemelidir.

Sahur yapıldıktan sonra mümkünse 45-60 dk sonra yatılmalı ve sıklıkla yaşanan reflü problemini ortadan kaldırmak için çift yastık kullanılmalıdır.

İftarda uzun süreli açlığa bağlı kan şekerindeki düşme sebebiyle tatlı besin      tüketme ihtiyacı artabilir.

Başlangıçta 1-2 adet hurma ve 1-2 sb su tüketimi ile iftara başlanabilir.

İftar sofralarının olmazsa olmazı çorbadır.

Çorba tüketiminden sonra 5-10 dakikalık ara vermek tokluk merkezinin uyarılmasını sağlayacak olup, fazla besin tüketimini engeller.

Ana yemek olarak etli sebze yemekleri sebze ve protein ihtiyacını karşılamak açısından uygundur. Yahut bir gün protein ağırlıklı besleniyorsak ertesi mutlaka sebze Yemeğin türüne göre salata, yoğurt veya cacık tüketimi ihmal edilmemelidir.

Ramazan’da pişirme yöntemlerine daha çok özen gösterilmeli; kızartma ve kavurmalı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Tatlı tüketim sıklığında dikkatli davranılmalı; ihtiyaç halinde sütlü tatlılar, dondurma, güllaç gibi hafif tatlılar tercih edilmelidir.